Pidä itsestäsi huolta poikkeustilanteessa: tunteet.

Itsestä huolehtiminen on tärkeää meille kaikille. Ja ihan aina. Se auttaa meitä pysymään tasapainoisina ja palauttamaan tasapainoisen tilan, kun jokin stressitilanne uhkaa. Itsestä huolehtimisen keinot antavat keholle viestin turvallisuudesta. Erityisen tärkeää itsestä huolehtiminen on sen vuoksi haastavina aikoina. Mikäli olemme laiminlyöneet itsemme hyvän ja helpon elämäntilanteen vallitessa, se kostautuu vaikeina aikoina.
Suosittelen lämpimästi, että ajattelet itsestä huolehtimista ikäänkuin pankkitalletuksina köyhempiä aikoja varten. Meillä kaikilla on hyvä olla taloudellinen puskuri, mutta erityisen tärkeää on olla emotionaalinen, henkinen ja fyysinen puskuri. Tämä puskuri sisältää kehon tarpeista huolehtimisen, hyvän mielen taitojen kehittämisen sekä emotionaalisen eli tunnepuolen puskurin. Kun tämä pankkitili on reilusti plussan puolella, olemme valmiita ottamaan vastaan elämän väistämättömiä kolhuja.
Tässä kirjoituksessa käsittelen itsestä huolehtimisen tunnepuolta, eli emotionaalista tankkausta. Emotionaalinen tankkaus voidaan jakaa kahteen ryhmään, kehon rauhoittamiseen sekä tunnetuulettamiseen eli höyryjen päästämiseen ulos kehosta. Molemmat ovat yhtä tärkeitä, mutta tärkeää on myös, että molempia löytyy meidän työkalupakista.
Kehon rauhoittaminen on sama kuin hermoston tasapainottaminen. Olennaista on pulssin ja hengityksen hidastuminen. Kehon rauhoittamiseen on useita tapoja. Yhtä rauhoittaa parhaiten lämmin suihku tai kylpy, toista meditaatio. Muita mahdollisuuksia ovat esimerkiksi sängyllä lepäily musiikkia kuunnellen, hengitykseen keskittyminen, yin-jooga, värittäminen tai maalaaminen.
Höyryjen päästäminen ulos kehollisin menetelmin ei välttämättä välittömästi rauhoita kehoa, mutta siinä tapahtuu tärkeää tunnesäätelyä. Sopivia tuuletuskeinoja voivat olla esimerkiksi mikä tahansa liikunta, jossa hengästyy, rummutus, voimajooga, jonkin soittimen soittaminen, laulaminen tai työskentely saven kanssa. Eli oikeastaan kaikki kehoa kokonaisvaltaisesti aktivoiva tekeminen.
Molempia edellä mainittuja voidaan
tehdä myös vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Keho voidaan saada
rauhoittumaan esimerkiksi turvallisen ihmisen läheisyydessä tai
rauhoittavassa hieronnassa. Toisaalta tunteita voidaan tuulettaa myös
yhdessä liikkumalla, kuorossa laulamalla ja TV:tä tai urheilua
porukalla katsomalla.
Tehtävä: Emotionaalisen tankkauksen keinot ovat yksilöllisiä. Samat keinot eivät sovi kaikille. Siksi on tärkeää selvittää, mitkä keinot sopivat juuri sinulle. Ylipäätään on olennaista hoitaa itseään molemmilla keinoilla, sekä kehon rauhoittamisella että tunteiden tuulettamisella. Molemmilla on oma tehtävänsä ja molemmat ovat yhtä tärkeitä.
Mikä on sinulle hyvä keino rauhoittaa kehosi? Teetkö sitä mieluummin yksin vai toisen ihmisen kanssa? Mitkä tekemiset tasapainottavat parhaiten hermostoasi?
Entä miten päästelet ulos höyryjä? On hyvä tuulettaa tunteita jo ENNEN kuin tuntuu, että nyt räjähtää. Säännöllisellä tuulettamisella estät räjähdysvaaran. Tai ainakin mahdollinen räjähdys on pienempi ja hallittavampi. Haluatko mieluummin tuulettaa yksin vai porukassa? Vai sekä että?
Tee itsellesi lista erilaisista
emotionaalisen työkalupakin keinoista. Kirjoita eri listoihin edellä
mainitut rauhoittamisen ja tuulettamisen keinot. Pyri käyttämään
päivittäin molempia ainakin kertaalleen, vaikka aina se ei tuntuisi
välttämättömältä. Tällä tavoin rakennat alussa esittämääni
emotionaalista puskuria. Voit myös listata sellaisia tekemisiä,
joita et vielä ole tehnyt, mutta haluaisit kokeilla.
Katso lisää vinkkejä parempaan hyvinvointiin täältä: https://www.ninaholm.fi/blogi/
Lähteitä:
Kehoe ja Havighurst 2018, Myllyviita 2016, Sunderland 2006