Pidä itsestäsi huolta erityistilanteissa: kehon kuunteleminen

Itsestä huolehtimisen tärkeys korostuu erityisaikoina, jolloin joudumme erilaisten uusien paineiden alaiseksi. Joudumme ehkä luopumaan normaaleista rutiineistamme, jotka ylläpitävät hyvinvointiamme, esimerkiksi kuntosalille, joogassa tai vaikkapa jalkapalloharjoituksissa käymisestä. Emme välttämättä huomaa korvata näitä tärkeitä voimanlähteitämme muilla keinoin tai emme yksinkertaisesti jaksa miettiä vaihtoehtoja. Kuitenkin tarpeemme hyvinvointia edistävää toimintaa kohtaan on vain kasvanut: rutiinien muutos syö energiaa, monella ihmiskontaktien ja kosketuksen vähentyminen rasittaa mieltä ja kehoa, uusien työmenetelmien ja digiloikkien omaksuminen voi kuormittaa, toisia enemmän, toisia vähemmän.
Itsestä huolehtiminen ei ole itsekästä. Päinvastoin. Kun pitää itsestään hyvää huolta niin, että mieli ja keho pysyvät toiminnassa ja virkeänä, pystyy itsestään myös antamaan enemmän perheelle, parisuhteelle, ystäville ja työelämään.
Itsestä huolehtiminen tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Olennaista on tunnistaa, mitä se juuri sinulle tarkoittaa. Tässä kirjoituksessa jäsentelen itsestä huolehtimista aiemmista kirjoituksistani tuttujen kehon, tunteiden, ajatusten ja toiminnan kautta. Joihinkin harjoituksiin olen ottanut vaikutteita Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen taidot -kirjasta ja tehtäväkirjasta sekä Titti Holmerin Muutoskoodi-kirjasta.
Miten huolehdit kehosi tarpeista? Kehon tarpeiden tasapaino on koko olemisemme perusta ja kivijalka. Kuunteletko yleensä kehoasi ja kunnioitatko sen viestejä? Mikä olisi sinulle sopiva hetki päivässä kuunnella kehoasi? Pysähdy hetkeksi hengityksen äärelle ja kysy itseltäsi, mitä kehosi tarvitsee. Mikä on kehosi viesti sinulle?
Kehon perustarpeita ovat riittävä nukkuminen, riittävä lepo, tasapainoinen syöminen, sopiva liikunta, sopiva määrä hyvänlaatuisia ihmisuhteita, hyvä kosketus sekä hyväksytyksi tulemisen kokemus. Eri ihmisillä nämä tarpeet vaihtelevat, toiset tarvitsevat enemmän ja toiset vähemmän. Sen vuoksi on tärkeää, että sinä itse tiedät, mitä sinä ja sinun kehosi tarvitsette. Tunnistatko, mitä kehosi viestejä sinun on helppo kuunnella ja kunnioittaa? Entä mitkä kehosi tarpeet jäävät helposti huomiotta? Ensimmäinen tehtävä liittyy oman kehon kuunteluun.
Tehtävä: Pidä vähintään viikon ajan kaksi pysähtymishetkeä, jolloin keskityt hetkeksi ensin oman hengityksen tarkkailuun. Jos sinun on vaikea muistaa pitää pysähtymishetket, niin laita muistutus tai muu vastaava muistuttamaan sinua. Esimerkiksi työpaikan normaalit kahvitauot sopivat näin eristysolosuhteissa mainiosti tällaisiksi hetkiksi. Samalla ne tauottavat mukavasti työpäivää.
Kun olet sinulle sopivan ajan keskittynyt hengitykseesi, kysy keholtasi, mitä se tarvitsee. Tarpeet voivat liittyä edellä mainitsemiini perustarpeisiin, mutta ne voivat olla myös jotain ihan muuta tai hyvin yksityiskohtaisia tarpeita, kuten jano tai hapen tarve. Pyri mahdollisuuksien mukaan täyttämään tarpeesi ja kuuntelemaan kehoasi. Kirjaa myös näitä ylös esimerkiksi päiväkirjaan tai tarvevihkoon. Pelkästään tällä tavoin saat ensinnäkin lepohetkiä päivääsi, toiseksi arvokasta tietoa kehosi tarpeista, mutta parhaassa tapauksessa voit luoda uusia hyvinvointiasi edistäviä rutiineja päivään ja viikkoon.
Jos haluat viedä harjoituksen viedä seuraavalle tasolle, tee itsellesi "oman kehoni manuaali", johon kirjaat itsestäsi oppimiasi asioita sekä mahdollisia ideoita siihen, millainen olisi optimaalisesti kehosi hyvinvointia tukeva päivä tai viikko - mitä kaikkea siihen kuuluisi, mistä mahdollisesti olisi hyvä luopua.
Katso lisää vinkkejä parempaan hyvinvointiin täältä: https://www.ninaholm.fi/blogi/