Pidä itsestäsi huolta erityistilanteissa: ajatukset ja tunteet.

Hyvän mielen taitoja harjoittelemalla pystyy kehittämään mielestään joustavamman ja paremmin erilaisiin stressitilanteisiin sopeutuvan. Positiivinen psykologia on jo jonkin aikaa keskittynyt tutkimaan ihmisen voimavaroja, vahvuuksia ja kehittymispotentiaalia. Sen peruslöydöksiä on, että ihminen ei ole koskaan liian vanha oppiakseen uutta, sillä aivot muokkautuvat koko eliniän ajan. Ihminen on myös suunnattoman sopeutuvainen ja kestää yllättävän paljon stressiä. Nämä tiedot voivat olla periaatteessa lohduttavia siinä, ettemme mene rikki kovinkaan helposti, mutta eihän varsinkaan pitkittynyt stressi koskaan mukavaa ole.
Esimerkiksi kiitollisuuden on todettu olevan yksi merkittävimmistä ja vaikuttavimmista tavoista nostattaa mielialaa. Kiitollisuuden säännöllistä harjoittamista on tutkittu jo varsin paljon ja tulokset ovat olleet lupaavia. Kiitollisuuden harjoittaminen ei myöskään ole mikään uusi asia, monissa vanhoissa hengellisissä käytänteissä sekä rituaaleissa kiitollisuudella on ollut ja on edelleen tärkeä osa, eikä varmasti syyttä.
Myönteisellä ajattelulla sinänsä on tutkimusten mukaan paljon hyviä terveysvaikutuksia. Myönteisyys on yhteydessä matalaan stressihormonitasoon, parempaan immuniteettiin, matalaan verenpaineeseen sekä parempaan unenlaatuun. Lisäksi positiivinen mieliala auttaa kokemaan yhteyttä, läheisyyttä ja yhteenkuuluvuudentunnetta itsen ja muiden välillä eli se rikastaa monella tavalla ihmissuhteita.
Sekä myönteisyys että kiitollisuus saattavat nostattaa joissakin ihmisissä niskakarvat pystyyn. Myönteinen mieliala ja sen harjoittaminen voi muuntua mielessä "nami-nami-positiivisuudeksi". Kun näin käy ja huomaat kyynikon itsessäsi nostavan päätään, kuuntele sitä. Sekin kertoo sinulle jotain omista tarpeistasi tällä hetkellä. Ehkä tarvitset myötätuntoa ja lohtua? Ehkä jotain muuta? Toisaalta esimerkiksi kiitollisuus sanana voi tuntua oudolta. Voit myös ajatella asiaa siltä kantilta, että mitkä asiat ovat juuri nyt hyvin elämässäsi, mistä asioista nautit, missä olet onnistunut.
Seuraavaksi esittelen kaksi tehtävää, ensimmäinen koskee kiitollisuuden harjoittelua, toinen merkityksen tunteen löytämistä tähän tilanteeseen. Molempia kannattaa kokeilla!
Tehtävä: Mitkä asiat sinun elämässäsi ovat hyvin, mistä asioista olet kiitollinen? Entä kenestä elämäsi ihmisistä haluat kiittää? Kirjoita ylös ainakin 5 asiaa ja 3 ihmistä. Kun olet löytänyt nämä asiat, "kylve" hetki niitä ajatellen ja niiden ajattelusta saamallasi hyvän olon tunteella. Kokeile, kuinka saat kiitollisuuden kohteen ajattelun tuntumaan koko kehossasi.
Pidä halutessasi kiitollisuuspäiväkirjaa, johon kirjoitat asioita päivittäin esimerkiksi illalla ennen nukkumaanmenoa tai viikoittain esimerkiksi sunnuntaisin.
Huomaatko, mistä asioista sinun on helppo olla kiitollinen? Entä vaikea?
Tehtävä 2: Mikä tahansa elämäntilanne tuntuu vaikealta ja raskaalta, jos ei näe siinä mitään mieltä. Nyt mieti elämääsi, oli se sitten poikkeustilassa tai ei. Mikä toiminnassasi tuntuu merkitykselliseltä? Esimerkiksi koronan aikaan merkitystä ja motivaatiota voi tuoda tieto ja tunne siitä, minkä takia esimerkiksi elämme eristyksissä ja mitä tapahtuisi, jos mitään rajoituksia elämään ei olisi.
Mitkä asiat ja tekemiset yleensä tuottavat sinulle merkityksen tunnetta? Milloin olet viimeksi kokenut merkityksellisyyttä siinä, mitä teit? Kirjoita nyt paperille niitä asioita, joilla on sinulle merkitystä. Pyri löytämään mahdollisimman monta yksittäistä asiaa (joihin voi liittyä myös ihmisiä) ja kirjaa ne ylös. Seuraavaksi laita nämä asiat tärkeysjärjestykseen.
Tarkastele paria ensimmäisenä
järjestyksessä olevaa tekemistä. Ovatko ne jo aktiiivisena mukana
elämässäsi? Mikäli eivät, mieti, miten saisit lisättyä niitä
arkeesi. Ota kalenteri ja lisää näitä tekemisiä aikatauluusi.
Katso lisää vinkkejä parempaan hyvinvointiin täältä: https://www.ninaholm.fi/blogi/
Tutkimusten lähteitä:
Bardwell ym. 1999, Davidson ym. 2003Fredrickson ym. 2000, Steptoe ym. 2005