Eväät muutokseen no 5

14.04.2020

AJATUKSET

Viimeinen pysähtymiskohta ovat ajatukset. Jos yrität olla hetken ajattelematta mitään, huomaat, miten vaikeaa se on. Eli mielemme askartelee koko ajan jonkin aiheen kimpussa, tiedostamatta tai tiedostaen. Ajatukset ovat mielen sisältöämme, omia tulkintojamme, joita teemme kokemustemme kautta. AJATUKSET EIVÄT OLE TOSIASIOITA TAI TOTUUKSIA. Olet varmasti huomannut, että väsyneenä tai nälkäisenä ajatukset ovat synkempiä kuin silloin, kun olet normaalitilassasi ja tarpeesi ovat tasapainossa. Joskus heikkoina hetkinä saatat myös jäädä "vatvomaan" jotain asiaa ikäänkuin rikkinäinen levy, eikä ajatus etene mihinkään suuntaan ennenkuin olet saanut itsesi tasapainoon, eli esimerkiksi nukkunut yön yli. Tällaisissa tilanteissa ei kannata tehdä mitään ratkaisevia päätöksiä elämänsä suhteen.

Hankalassa tilanteessa pysähdy ja huomaa, mitä ajattelet. Ajatuksia voi tulkita uudesta näkökulmasta ja niitä voi arvioida toiselta kantilta. Keskustelu itsen kanssa voi auttaa muuttamaan ajatuksia. Yksi tapa on kyseenalaistaa ajatuksensa: "onko tämä ajatus todella objektiivisesti totta?" Pelkotilanteessa voit kysyä itseltäsi: "kuinka todennäköistä on, että pelkäämäsi ajatus käy toteen?" Muita keinoja ajatusten työstämiseen on huomion kohdistaminen johonkin hyödylliseen ja itselle mielenkiintoiseen aiheeseen tai tekemiseen tai harjoitella sen oivaltamista, että ajatukset ovat vain ajatuksia.


Jälleen voi olla helpompi aloittaa helpoista tilanteista. Missä tahansa kohtaa päivää voit ottaa hetken itsellesi ja pysähtyä havainnoimaan ajatuksiasi. Emme voi hallita ajatuksiamme siinä mielessä, että voisimme määrätä, mitä ajattelemme ja mitä emme. Mutta voimme etäännyttää itsemme ajatuksistamme ja päättää, mitä ajatuksia uskomme ja minkä ajatusten mukaan toimimme. ME EMME OLE YHTÄ KUIN AJATUKSEMME. Voit harjoitella ajatusten kanssa työskentelemistä kirjaamalla ajatuksiasi ylös päivän mittaan. Voit myös tehdä ajatuksista erilaisia kategorioita. Voit myös tutkia, mihin ajankohtaan ajatuksesi liittyvät, menneeseen, nykyhetkeen vai tulevaan.

Kun olet päässyt niin pitkälle, että olet kyennyt tarkkailemaan ja kyseenalaistamaan ajatuksiasi, pääset seuraavaksi pohtimaan, mitä sinä oikein haluat elämältä. Mitä asioita arvostat elämässä, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Kuvittele elämää muutama vuosi tai vuosikymmen eteenpäin; mitä ajattelet elämästäsi. Mitä muutoksia toivoisit silloin, että olisit tehnyt? Tee itsellesi lista elämäsi viidestä tärkeimmästä asiasta, voit käyttää apunasi oheen liittämääni listaa. Mieti tarkkaan, mitä arvostat todella ja oikeasti.

Nyt olet selvittänyt, mitä todella haluat elämältä. Seuraava askel on arvoja tukevien tavoitteiden asettaminen. Esimerkiksi jos terveys on tärkeysjärjestyksessäsi korkealla, mietit, mitä konkreettista sinun on hyvä tehdä, jotta tämä arvo näkyy myös jokapäiväisessä elämässäsi. Olisiko hyvä liikkua enemmän? Miten ja milloin? Olisiko hyödyllistä syödä terveellisemmin? Mistä voisit luopua, mitä ottaa mukaan ruokavalioosi enemmän?

Ajatusten kanssa olennaista on siis huomion suuntaaminen. Ongelmien ja vatvomisen sijaan alat keskittää huomion ratkaisuihin. Itse tykkään ajatella asiaa ikäänkuin ajatusten Konmarituksena eli karsitaan turha ja ylimääräinen, hyödytön pois. Tilalle otetaan aktiivisesti hyödyllisiä, eteenpäin vieviä ajatuksia. Sinä voit itse päättää, mihin suuntaat huomiosi. Meillä on kaikilla vain yksi elämä, miksi käyttää sitä mihinkään turhaan, kun voimme valita hedelmällisemmän ja antoisamman tien?

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita